Hieronder ziet u van een thermisch oliesysteem de dwarsdoorsnede van een pijp aan boord van het MV Rossini. Daarin is zichtbaar de ophoping van het sediment in de pijplijn, een aangekoekt gecarboniseerde verontreiniging. Deze heeft nadelige invloed op de vloeistofsnelheid en de warmteoverdracht van het oliesysteem.

Hedendaags specificeren veel fabrikanten van hydraulische apparatuur de nieuwe oliereinheid klasse afhankelijk van de hydraulische toepassing. De gevoeligheid van de componenten en de werkdruk zijn bij de vereiste reinheid strenger dan tien jaar geleden. Bij servo- en hogedruk systemen wordt aanbevolen om de oliereinheid volgens ISO4406 aan te houden van 16/14/11 of beter. Een van de oorzaken van het binnendringen van vervuiling in een hydraulisch systeem is het (bij)vullen van onreine nieuwe olie.

De formule van turbine-olie bestaat voor min of meer 97% uit basisolie en voor 3% uit additieven, zoals demulgatoren, corrosieremmers, oxidatieremmers en antischuim. De verschillende soorten turbine-olie zijn speciaal gemaakt voor een specifieke toepassing. Een gasturbine heeft een ander olietype nodig dan een stoomturbine of een STEG (Stoom en Gas) turbine.  Elk heeft zijn typische ingrediënten en additieven om aan hun specifieke behoeften te voldoen en om specifieke problemen tegen te gaan.

De vier motorolie killers zijn:

  1. Brandstofbesmetting
  2. Koelvloeistofbesmetting
  3. Roet
  4. Vuil en slib

Tandwielkast olie is een olie met een hoge viscositeit en bevat meestal EP-additieven (extreme druk) en AW-additieven (antislijtage) om de glijdende slijtage van de tandwieltanden tegen te gaan.

TGV (Train à Grande Vitesse) 25kV hoogspanningslijntransformator ten noorden van Lille, eigendom van SNCF.

Monstername van hydrauliek olie van zware voertuigen op een industrie terrein.